Бунтовна
Тази камера се излъчва благодарение на

Българска Организация на Хижите с Обсервация и приятели


Хижа Бунтовна се намира в сърцето на Средна гора на 1180 м. надморска височина.
Разположена е сред стари букови гори в историческите местности Конска поляна, Кулата и Канарата. До нея се стига по 12 км горски път, или 7 км Екопътека с начална точка село Кръстевич.

Копривщица се намира на 44 км, Панагюрище – на 34 км, Хисаря – на 46 км, Старосел – на 25 км, Стрелча – на 23 км, Пловдив – на 66 км, а летище София е на 124 км.

Хижа Бунтовна разполага с 68 легла за настаняване разпределени в стаи по 2 или 4 човека. Всички стаи са снабдени със самостоятелен санитарен възел, оборудван с душ и тоалетни принадлежности, както и с безплатен Wi-Fi достъп. Голяма част от стаите разполагат със собствена тераса, откриваща панорамна гледка към Тракийската низина и Родопите. Сред допълнителните удобства на хижата са безплатен паркинг, детска площадка, открита тераса, съоръжения за барбекю, бар, салон с телевизор с кабелни канали и обща кухня, оборудвана с микровълнова печка, прибори за хранене и хладилник.

В района има множество екопътеки и планински маршрути, където могат да се практикуват най-различни спортове като трекинг, планинско колоездене, скално катерене и спортен риболов. При поискване и срещу допълнително заплащане на място се организира и конна езда.

Сред любимите на гостите атракции са историческият музей към хижа Бунтовна, термалните басейни в близост до нея, Тракийската гробница в Старосел, водопада Канарата, партизанската землянка и връх Вълк, който се намира на 1200 м. надморска височина.

Хижа Бунтовна напълно оправдава името си – намира се в най-бунтарския район на Средна гора край Стрелча, Панагюрище, Клисура и Копривщица – центроветe на Априлското въстание. Историческите места в околностите на комплекса са десетки, за които доказателство са и многобройните паметници, и барелефи, като този посветен на Хвърковатата чета на Бенковски.

В местността се намират останките на средновековните български укрепления Калето, Кулата и Канарата. Съвсем наблизо е пътят, по който са минавали търговските кервани от Копривщица. По него са бягали, за да се спасят от изтребление, участниците в Априлското въстание през 1876 г. На 16 юли 1977 г. в комплекса се провежда 5-ят конгрес на Българския Туристически Съюз, който е открит от тогавашният дъжавен глава Тодор Живков, като в същото време официално открива и комплекса.

Карта на Хижите в България